• Nille Bech

// FRAGMENTER //

Opdateret: feb. 12

- EN BOG AF NILLE BECH udgivet af forlaget RASMUS


I forbindelse med udstillingen " Kvinder i Kunsten " hos Galleri Rasmus blev jeg bedt om at lave en lille bog om min kunst.


FORORD AF STEPHEN FREIHEIT:


Kønnet er ikke tilvalgt. Inden i Nille Bech bor der da også mindst én grosserer i velvoksen herrestørrelse med mental og fysisk appetit på livet, vilde kunstneriske udfoldelser – og ikke mindst et godt måltid. Han ses ofte ledsaget af en meget mindre, til tider hudløs, men også socialt indigneret kvinde, som i kropssproget ved første øjekast kan minde lidt om Pippi. Når man kommer nærmere, imødekommes man af en stærk, ulmende, sensitiv kvinde med stramt greb om penslerne og sit liv med mand og i alt otte børn. Hun tror ikke på alt det metafysiske, vi har så svært ved at definere, hun lever bare i det og arbejder ud fra det.

Nille Bech ser retten til at elske os selv og hinandens forskelligheder på tværs af køn, seksualitet, personlighed, etnicitet eller social status som givet. Af hvem eller hvorfor er ikke vigtigt. Forestillingsevne, rummelighed og sans for at leve sig ind i andres livssituationer og personligheder er træk, hvis udvikling kræver tid og drivkraft. Som sådan er det set fra Nille Bechs perspektiv ikke et valg, man træffer, om tiden overordnet skal bruges på at dygtiggøre sig i menneskelige kvaliteter – det er en simpel pligt. Man skal kunne lide at være i sit eget selskab og er der noget, Nille Bech ikke kan døje, så er det tanken om at blive væk – fra sig selv.

Som billedkunstner arbejder Bech i spænd mellem strømme af opslugt selvforglemmelse og momenter af bevidst isoleret eftertænksomhed. En proces, som tillader visuelle parallelverdener, menneskelig smerte og fysiske energiudladninger at forenes i et særegent, ofte kønsspecifikt billedsprog, som afspejler konfrontation og gevaldig styrke.

Det aktuelle kunst- og kønsprojekt Butterflies & Pussytales er Nille Bechs hyldest til mangfoldighed. Ja, vi ser alle forskellige ud fordi vi er forskellige. Kunsten er på poetisk vis at transformere nærliggende traumer og påtvunget, pornoficeret ensretning til glæde og værdighed. Det gør Nille Bech ved at insistere på retten til mangefacetteret forskellighed.

Hun fortaber sig uden at blive fortabt. Men at forgabe sig må handle om kedsommelige gentagelser og derfor får følelsen af at være forgabt ikke nævneværdig sendetid på de Bechske kanaler. Der skal ske noget nyt. Eksperimenter og øvelser som resultat af selvkonstruerede teorier og enkelte uløselige hårdknuder bliver undersøgt og vejet. Bliver de fundet for lette, ryger de lige lukt i skraldespanden, men har de tyngde og vigtighed, transformeres idéerne gennem sælsomme kunstneriske processer til nye værker og tilføjes således rækken af tankevækkende udstillinger fra Nille Bech.

Stephen Freiheit

Fotograf og billedkunstner


Nille Bech danish artist                                               want to connect follow me on

  • Facebook Clean
  • NilleBech